Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Вижте всички статии

Хранителни добавки при Хашимото

Хранителни добавки при Хашимото

Медицински преглед и автор Izabella Wentz, PharmD, FASCP

 

 

Приемът на добавки може да помогне за възстановяване на нивата на хранителни вещества, преодоляване на умората и дори увеличаване на растежа на косата. Но не всички добавки са създадени еднакво. Компаниите за витамини и хранителни добавки не се подлагат на същата проверка като фармацевтичните продукти. Това може да доведе до неефективни и дори опасни продукти. Ето какво трябва да търсите, когато избирате добавки:

 

Хранителните добавки не трябва да съдържат изкуствени добавки, глутен и млечни продукти. Дори малки количества могат да бъдат вредни и да влошат усвояването.

Метилираните форми на В12 (метилкобаламин) превъзхождат цианокобаламина.

Фолатът трябва да бъде под формата на метилфолат, метафолин или естествен фолат, особено за тези с вариации на ген MTHFR. Избягвайте фолиевата киселина, която е синтетична форма на фолиева киселина.

Формулировките трябва да бъдат тествани за чистота, а хранителните добавки трябва да бъдат тествани, за да се гарантира, че съдържанието отговаря на това, което е описано на етикета.

 

По-долу ще намерите преглед на най-често срещаните хранителни добавки, които Izabella Wentz препоръчва.

 

 

1. Налтрексон

Налтрексон всъщност е лекарство, а не добавка - но поради ниската си склонност да причинява странични ефекти, мнозина казват, че всъщност действа като добавка. Основната употреба на налтрексон е за противодействие на пристрастяването към наркотици, но също така има употреба извън етикета като имунен модулатор. Когато се използва в ниски дози, е установено, че налтрексон намалява автоимунната атака на щитовидната жлеза.

 

 

2. Пробиотици                                                                            

 

 

 

Чревната пропускливост (пропускливи черва) е един от трите крака на автоимунитета. Знаем, че яденето на глутен може да причини пропускливи черва и много хора са успели да намалят симптомите и антителата си, като следват диета без глутен. Съществуват обаче различни други основни причини за чревната пропускливост, включително дисбаланс на добри и лоши бактерии в червата.

 

Често използваме антибиотици, за да се борим с лошите бактерии и да лекуваме инфекции, но за съжаление антибиотиците също елиминират добрите бактерии, от които се нуждаем в червата си, за да подпомогнем храносмилателните процеси. Ако няма достатъчно добри бактерии, които да държат лошите под контрол, те започват да увреждат стените на червата, причинявайки пропускливи черва. Добавянето на пробиотици е естествен начин за връщане на добрите бактерии и възстановяване на баланса.

 

Известно е, че пробиотиците помагат при тревожност, стомашни симптоми, извличат хранителни вещества от храната ни и балансират имунната система. Те също така могат да помогнат при лечението на бактериален свръхрастеж (SIBO), който присъства при над 50 процента от пациентите с Хашимото и може да доведе до пропускливи черва.

 

Когато приемате добавки с пробиотици, искате да сте сигурни, че получавате достатъчно. Препоръчвам да започнете с ниска доза и да увеличите в бъдеще. Много пробиотици, продавани в магазините, имат около 10 милиарда единици, образуващи колонии, но в червата ви има сто трилиона единици колонии от бактерии.

 

Един от любимите пробиотици е базирания на дрожди пробиотик Saccharomyces boulardii. В допълнение към добавките с пробиотици е препоръчително да консумирате ферментирало кокосово кисело мляко, ферментирала кокосова вода и ферментирало зеле.

 

 

3. Селен                                           

 

Селенът е естествен антиоксидант, който осигурява подкрепа за имунната система и насърчава здравословния кръвен поток. Той работи в синергия с витамин Е, за да подпомогне здравословния растеж и плодовитостта, да защити нормалната клетъчна функция и да подобри функцията на определени клетки, произвеждащи енергия. Дефицитът на селен е признат като причина за развитието на Хашимото.

 

Смята се, че когато има изчерпване на селен в тялото, ние не сме в състояние да неутрализираме водородния пероксид, който се произвежда като страничен продукт от превръщането на хормоните на щитовидната жлеза. И така, той започва да уврежда околната тъкан и може да причини приток на имунни клетки, които са склонни да се объркат и да започнат да атакуват имунната система. Селенът образува селенопротеини, за да предпази от увреждане от водороден пероксид и действа като катализатор за превръщането на неактивен Т4 в биологично активен Т3.

 

Установено е, че селенът намалява антителата на щитовидната жлеза и кара хората с тревожност, предизвикана от Хашимото, да се чувстват по-спокойни. Когато тялото функционира на оптимално ниво, вие се чувствате добре и можете да преработвате храните и да се детоксикирате по естествен път.

 

Установено е, че антителата на щитовидната жлеза намаляват с 50 процента за три до шест месеца с дози от около 200 микрограма селен. Все пак се препоръчва да се консултирате с вашия лекар, за да определите коя доза е най-добра за вас след необходимо излседване на нивата на селен.

 

 

4. Бетаин с пепсин                          

 

Бетаинът с пепсин е естествена стомашна киселина, която помага за усвояването на калций, B12, протеини и желязо. Помага за разграждането на храната, която тялото да усвои. Това е особено важно при пациенти с Хашимото, тъй като много от нас имат дефицит на стомашна киселина.

 

Разграждането и смилането на протеина изисква стомашна киселина. Ако не усвоявате храната си правилно, ще имате повече хранителна чувствителност и симптоми на киселинен рефлукс. Това ви прави уморени, защото тялото ви използва повече ресурси, за да се опита да смила храната, а също така може да доведе до проблеми с черния дроб, защото няма да отделяте токсините правилно.

 

Въз основа на проучване на 2232 души с Хашимото, 50-70 процента от хората с Хашимото вероятно имат дефицит на стомашна киселина. Симптомите, които се подобряват за участниците, включват по-високи нива на енергия, намалена болка и подобрено настроение. Една четвърт от анкетираните дори съобщават за загуба на тегло.

 

Дозировката бетаин с пепсин трябва да бъде индивидуална. Най-добрият начин да намерите вашата целева доза бетаин е да започнете с една капсула с храна, съдържаща протеини. Ако не усещате нищо, увеличете дозата с една капсула със следващото протеиново хранене. Тази скорост на нарастване продължава, докато се усети леко парене в хранопровода. Тогава знаете, че имате твърде много стомашна киселина и трябва да намалите дозата с една капсула..

 

 

5. Системни/протеолитични ензим       

 

Системните ензими помагат за нормализиране на TSH и намаляване или премахване на антителата. Те работят, като помагат за разграждането на циркулиращите имунни комплекси, които могат да предизвикат автоимунно заболяване. По принцип имунният комплекс е мястото, където антитяло и антиген комбинират сили, за да увредят нашия имунитет. Разбиването на тези имунни комплекси е много важно за постигане на ремисия, защото когато те не могат да атакуват имунната система, на телата ни се дава шанс да се излекуват.

 

Едно проучване установи, че когато хората приемат пет капсули системни ензими три пъти на ден, те успяват да подобрят състоянието на щитовидната си жлеза на ултразвук, да нормализират TSH и да понижат антителата си.

 

В друго проучване 40 души с Хашимото, които са били на леwотироkсин, са приемали протеолитични ензими в продължение на 3-6 месеца. Участниците отбелязаха намаляване на тиреоидните симптоми и антитела, както и нормализиране на техния ултразвук на щитовидната жлеза. Много пациенти успяха да намалят дозата си леwотироксин или дори да спрат лекарствата си!

 

Системните ензими се приемат най-добре на празен стомах, поне един час преди хранене или 2 часа след хранене с обилно количество вода. Ако ги приемате с храна, те ще бъдат използвани за процеса на храносмилане, вместо да попаднат в кръвта, за да действат срещу имунните комплекси.

 

 

6. Тиамин (B1)                        

 

Тиаминът (B1) е терминаторът на умората! Тиаминът е необходим за правилното освобождаване на солна киселина в нашия стомах, което е необходимо за правилното храносмилане на протеините. (Повечето хора с Хашимото имат ниска стомашна киселина или не отделят стомашна киселина.) Тиаминът също така поддържа функцията на кръвната захар, надбъбречните жлези и може да повиши енергийните ни нива.

 

 

7. Витамин B12                           

 

Витамин В12 е създателят на енергия. Приемът на добавка с витамин B12 е от съществено значение за веганите и може да бъде полезен за тези с ниска стомашна киселина и пернициозна анемия, докато състоянието не се коригира.

 

Ниските нива на солна киселина, често срещани при тези с Хашимото, излагат хората на риск от дефицит на B12.

 

Въпреки че лабораторните тестове ще покажат, че нива от 200 pg/mL са достатъчни, Izabella Wentz препоръчва нивата да са над 800 pg/mL.

 

 

8. Витамин D                                     

 

Витамин D е мощно имуноподдържащо вещество. Доказано е, че предотвратява и модулира автоимунитета и е особено важен за хора, които са имали предишна инфекция на Epstein-Barr (тази инфекция често може да отключи Хашимото и да създаде хронична нискостепенна инфекция), тъй като клетките които се борят с вируса (CD8+ Т клетки) са зависими от витамин D. Преди прием моля тествайте нивото на витамин Д.

 

9. Магнезий                              

Хората, използващи този минерал, съобщават за чудодейни подобрения на много симптоми! Магнезият много често е в дефицит при хора с проблеми с щитовидната жлеза и може да е отговорен за редица симптоми, които потенциално могат да доведат до аномалии на щитовидната жлеза.

 

Магнезият е един от инструментите за справяне със симптомите при хашимото. Известно, че помага при запек, безсъние, менструални спазми, спазми в тялото, безпокойство, главоболие и други, магнезият може да играе жизненоважна роля за премахване на тези симптоми.

 

 

10. Феритин

Феритинът е протеинът за съхранение на желязо, който ни дава красива коса! Феритинът е голям дефицит, на който трябва да обърнем внимание, защото това е мястото за съхранение на желязо в телата ни. Ако не можем да абсорбираме желязо, ставаме анемични. Когато ни липсва желязо, косата ни пада. Всъщност това е една от основните причини, поради които повечето жени започват да губят косата си в менопаузата. (Моля, имайте предвид, че трябва да използвате тази добавка САМО ако е установено, че имате дефицит на феритин, тъй като можете също да имате токсични нива на феритин).

 

 

Приемането на правилните добавки за справяне с всички основни недостатъци може да помогне за възстановяване на нивата на хранителни вещества... и дори да доведе до ремисия на симптомите на Хашимото!

 

 

Източник: https://thyroidpharmacist.com/

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари