Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Вижте всички статии

Ензими и аутизъм

Ензими и аутизъм

Ензими и аутизъм

 

Когато бях бременна, прочетох всички най-популярни книги за бременност и никъде не видях глава, наречена "Какво да правим, когато детето ви е диагностицирано с аутизъм". Те сигурно са оставили тези глави за моите книги.

Изглежда, че когато детето ви получи диагноза аутизъм, внезапно се очаква да имате специална образователна степен ако искате да разберете за какво говорят специалистите. Честно казано, вече повече от 4 години се обучавам в лечението на аутизма и все още ми е трудно да обявя някои от термините, използвани в публикациите и книги по тази тема. Предполагам, че много от вас са като мен и не сте ходили в медицинско училище. Просто искате да разберете достатъчно от основната терминология, така че да можете да помогнете на вашето дете.

Това ни води до темата за ензимите. Преди да се роди синът ми, единственото нещо, което знаех за ензимите, е, че са част от перилните ми препарати и домашните почистващи препарати. Но както видях, ензимите също са част от човешката биология. Скоро научих, че прилагането на ензими за аутизъм е сложно. За да направя това по-лесно за вас, няма да обясня как ензимите работят с думи, които дори не мога да кажа. Вместо това ще говоря в достъпен за мамите език и ще ви дам основите, които трябва да знаете, за да помогнете на детето ви.

 

Храносмилателни ензими

Това са вещества, които разграждат храната, която консумираме. Те ни дават възможност да абсорбираме хранителни вещества и да елиминираме отпадъците. Храносмилателните ензими се произвеждат от организма и могат да се приемат като добавка. А храносмилателния ензим е чудесно място да започнете, когато включите ензими във вашия план за действие.

 

Какво представляват фенолите?

 

Важно е да знаете, че фенолите са в почти всички храни, които ядем, но има някои храни, които имат по-високи нива на феноли в тях. Някои храни, които са по-високи във фенолите, са неща като (но не само): банани, шоколад, сирене, ябълки, грозде и домати. Фенолите също са в много от плодовете, които ядем.

Как фенолите засягат децата с аутизъм?


Възможно е някои деца да имат:

Смях в неподходящо време (през нощта или когато нещо не е смешно).
Странни обриви, които се появяват на тялото
Рязка смяна на поведение и настроения
Самоумително поведение
Нощно събуждане
Трудни или неправилни изпражнения (с запек, диария или не смляна храна).
Главоболие
Физически симптоми като червени уши и бузи и тъмни кръгове под очите.

Как  фенолните съединения вредят на лицата, страдащи от чувствителност към фенол?

Някои експерти смятат, че фенолните съединения могат да бъдат "захванати" в рамките на метаболитните цикли на организма, които засягат различните ни пътища за детоксикация.

Има ли някакво лечение?


Макар да е възможно да се намали консумацията на феноли и салицилатни съединения съдържащи се в хранителните добавки като оцветители и ароматизатори, фенолите са сравнително вездесъщи във всички растителни храни. В допълнение към хранителните ограничения, храносмилателната ензимна добавка, съдържаща ксиланаза, специфична за фенолното храносмилане, може да помогне за намаляване на симптомите.

 

Защо ензими за аутизъм?

Докато не мога да говоря за всички деца, диагностицирани с аутизъм, мога да ви кажа, че много от децата, с които влизам в контакт, включително и моят син, имат храносмилателни проблеми. Осигурявам сина си с това, което според мен е най-чистата и най-добрата диета, но тялото му наистина се нуждае от допълнителни ензими за оптимално храносмилане. Може би тялото му не е в състояние да произвежда достатъчно ензими от само себе си. Независимо от това, той много се е възползвал от допълнителните ензими, които му давам заедно с хранителния режим, които сме направили. Това стана особено ясно за мен, когато научих, че витамините и хранителните вещества в диетата му не могат да бъдат правилно абсорбирани в тялото и мозъка без ензими, за да ги разбият и да ги подготвят за асимилация.
Каква е връзката между аутизма и храносмилането?

Текущите изследвания показват, че мозъкът и тялото влияят един на друг по безброй начини. Вярвам като много други, че има мозъчна връзка. Като майка вярвам, че когато храносмилателната система на детето ми не работи правилно, той ще се почувства зле и ще действа, за да направи този факт известен. От моя собствен опит знам, че ако се чувствам зле, обикновено е трудно да се концентрирам и обработвам нова информация.
Вярата ми във връзката между мозъка и червата беше подсилена след кръвните изследвания на сина ми, когато бях информирана, че когато яде определени храни, вещества се освобождават в кръвта му, което сериозно нарушава мозъчната му функция.

Ако тялото пр
оизвежда ензими, защо да ги допълваме?

Някои деца в аутистичния спектър, като моя син, не произвеждат достатъчно количество ензими, за да улеснят оптималното храносмилане. Когато видите, че детето е свито,с подут корем, запек или диария, това е ясен знак, че нещо не работи правилно.

* Забележка към родителите: погледнете изпражненията на детето си. Погледнете консистенцията, цвета и остатъците от храна. Това са признаци, които помагат да се прецени ефективността на храносмилателния процес на вашето дете.


Ако добавяме ензими към храната, означава ли това, че тялото на моето дете ще спре да ги произвежда?

Не, тялото на детето ви няма да спре да ги прави. Вие просто давате на тялото на детето си почивка, намалявайки храносмилателния стрес. Имайте предвид, че отнема до 80% от енергията на нашия организъм, за да смила храната ни. Толкова много от нашите деца, включително и синът ми, работят усилено по други начини, за да отърват телата си от токсини. Намаляването на стреса на храносмилателната система на нашите деца може да бъде изключително полезно за подпомагане на детоксикацията.


Мога ли да използвам ензими като алтернатива на специални диети?

Не препоръчвам използването на ензими като алтернатива на диетичните промени. Виждал съм по собствения си син, че когато комбинирам диетата и ензимите, това носи най-доброто от двата свята заедно.

Някои диети, които трябва да се вземат предвид са:
Gluten Free / Casein Free Diet, the Specific Carbohydrate Diet, the Body Ecology Diet и ГАПС режима.

 

 

Всички ензими еднакви ли са ?

Всички ензими не са еднакви. Ето някои неща, които трябва да имате предвид при оценката на ензимна добавка: Продуктът с широк спектър от ензими ли е? Насочва ли се към различни стойности на рН и температура? Как се измерват съставките във формулата? (Някои компании измерват техния продукт по тегло, което не ви казва нищо за силата на съставките.) Накрая ви препоръчвам да разследвате производителя. Предпочитам да купувам добавки от компания, която има високо ниво на почтеност и се гордее със своите продукти.


Съвети за това как да дадете на детето си ензими, ако не поглъщат капсули:

Обърнете се отворете капсулата и я размесете с малко количество вода или сок, в зависимост от диетата, в която се намира вашето дете. Разбъркайте и накарайте детето си да го изпие преди първото хапване на храната. С храносмилателните ензими ще давате продукта с храна, а за терапевтичните ензими ще го предлагате на празен стомах.

Ако детето ви се противопоставя на приемането на ензими в течност, опитайте да отворите капсулата и да я разбъркате в ябълков сок, сок от круши или каквото е позволено на диетата им. Дайте на детето си всичко в една глътка. Можете да направите това с храносмилателни и терапевтични ензими.

* Забележка към родителите: Когато използвате някакъв метод, който изисква отваряне на капсула, може да забележите известно дразнене около устата на детето. Това не е нещо, за което да се притеснявате и има лесно решение. Причината: като цяло, такова дразнене е резултат от ензимите, които разрушават мъртвите кожни клетки около устата. Начинът на отстраняване: Поставете малко количество зехтин на кърпа и намажете устните на детето и ъглите на устата. Това ще действа като бариера.

 

За автора
Кристин Селби Гонзалес е директор на Образованието по аутизъм, Enzymedica. Кристин е специалист по адитивна диета и специалист по сензорна интеграция и майка на Яксон, диагностициран с аутизъм

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари