Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Начало Здраве и Тонус Аминокиселини ГАБА (гама-аминомаслена киселина) 500 mg | GABA | Vitaworld ® , 120 капс.

ГАБА (гама-аминомаслена киселина) 500 mg | GABA | Vitaworld ® , 120 капс.

Цена: 54.90лв.
  • Оценка: (0)

Поддържа нормалното функциониране на централната нервна система, както и метаболизма.

 

· Основен инхибиторен невротрансмитер в ЦНС

· Позволява целенасочен прием на концентрирана доза GABA

 

Благодарение на GABA можем да дадем почивка на централната ни нервна система.

Добави в желани
- +

Бърза поръчка без регистрация

Само попълнете 1 поле
Ние ще се свържем с вас в рамките на работния ден.

Гама-аминомаслената киселина или накратко GABA е естествено среща се в организма аминокиселина, която действа като невротрансмитер в главния мозък.

 

Невротрансмитерите функционират като химични пратеници. GABA се счита за инхибиторен невротрансмитер, тъй като блокира или неутрализира определени мозъчни сигнали и намалява активността на нервната система за разлика от други невротрансмитери, например адреналин, които действат възбуждащо.

 

Когато GABA се прикрепи към определен протеин в мозъка, известен като GABA рецептор, се превръща в причина за инхибиране на дейността на ЦНС. Това помага при чувство на тревожност, стрес и страх.

 

GABA – клетъчно действие:

 

Гама-аминомаслената киселина се синтезира в цитоплазмата на пресинаптичния неврон от прекусора глутамат с помощта на ензима глутамат декарбоксилаза - ензим, който използва витамин В6 като кофактор.

 

След синтеза той се складира в синаптичните везикули с помощта на везикуларния инхибиторен аминокиселинен транспортер. След това се отварят калциеви канали и калцият се свързва със синаптобревин, като по този начин се освобождава GABA в синаптичната цепка, където се свързва с GABA-рецепторите – GABA-А и GABA-В.

 

А-рецепторът e този, който повишава пропускливостта за хлоридните йони през клетъчната мембрана. В-рецепторът повишава постсинаптичната калиева пропускливост и намалява пресинаптичната калциева пропускливост. Независимо с кой рецептор ще се свърже GABA, той изпълвяна инхибиторна функция.

 

Как GABA подобрява здравето?

 

 

· GABA и психично здраве

Ако има дисрегулация във функционирането на GABA-невроните, това може да повлияе психичното здраве и да допринесе за развитието на редица психиатрични и неврологични разстройства. Липсата на подходяща GABA активност може да играе роля при състояния като шизофрения, аутизъм, синдром на Турет и други.

 

· Тревожни разстройства

Активността на GABA помага при реализирането на здравословен отговор на стресови състояния, като не позволява на невроните да изпращат съобщения, които биха могли да задълбочат още повече стресовото състояния на тялото.

 

Много фактори могат да повлияят върху нивата на GABA, което може да допринесе за развитието на тревожност. Външните стресови фактори и най-вече тези в ранния живот могат пряко да повлияят върху правилната функция на GABA в тялото, създавайки дисбаланс.

 

· Шизофрения

 

Липсата на GABA е свързана с проблеми при извършването на нормални когнитивни функции. Това е много важно за хората, които имат различни психични разстройства или шизофрения, което би могло да причини развитието на значителни поведенчески и емоционални проблеми.

 

Проблеми със специфични елементи на нервната система, например GABА рецептори, са свързани с признаци на шизофрения, включително халюцинации и когнитивно увреждане.

 

· Депресивни състояния

По-ниските нива на GABA в тялото също са свързани с развитието на различни депресивни разстройства. Това е така, защото GABA функционира заедно с други невротрансмитери, например серотонин, който също участва в регулацията на емоционалното състояния на човека.

 

Съставки: (в 1 капс.) дн. доза

 

GABA/ ГАБА 500 mg

(гама-аминомаслена киселина)

 

82% гама-аминомаслена киселина, хидроксипропил метил целулоза (растителна капсула).

икрокристална целулоза, растителна капсула (хидроксипропил метил целулоза), 10% екстракт.

 

Не съдържа: Глутен, лактоза, ГМО, изкуствени аромати. Подходящо за вегани.

Приложение: Допринася за нормалното функциониране на централната нервна система и за поддържане на нормалния метаболизъм.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна дневна доза за прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 капсула дневно, с обилно количество вода.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, при температура до 25°C!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Vita-World GmbH, Германия