Валута
BGN
 • USD
 • EUR
 • BGN
Вижте всички статии

Магнезий Малат | Magnesium Malate : Предимства и ползи

Магнезий Малат | Magnesium Malate : Предимства и ползи

Магнезиев малат

 

 

 

Магнезиевият малат е вид магнезий, който се получава чрез комбиниране на елементарен магнезий с ябълчена киселина. Това се счита за магнезиева сол на ябълчената киселина и предлага някои ясно изразени предимства пред другите форми на магнезий.

 

Магнезият помага да се контролират стотици процеси в нашето тяло, вариращи от храносмилането до здравето на мозъка. Магнезият е кофактор, участващ в усвояването на много хранителни вещества, а различните видове магнезий предлагат различни видове ползи. Показано е, че този специфичен вид магнезий се абсорбира лесно и е подходящ за поддържане на естествените енергийни нива.

 

Магнезиевият малат е комбинация от ябълчена киселина и магнезий, известна с това, че повишава усвояемостта. Ябълчената киселина се намира в много плодове като портокалите и има много забележителни ползи за здравето.

 

Формите на магнезий като магнезиев оксид предлагат елементарен магнезий по тегло - но те се абсорбират слабо от човешкото тяло. Съединения като магнезиев малат и димагнезиев малат се състоят от елементарен магнезий, свързан със съединение на ябълчена киселина, за да се получи органична форма на магнезий (понякога наричана магнезиева сол). Този тип съединение позволява да се абсорбира повече магнезий, без да се появяват странични ефекти като диария.

 

Магнезиевият Малат е предпочитан избор пред други форми на магнезий поради няколко причини. Той е по-евтин от много аминокиселинни хелатни форми като магнезиев глицинат, лизинат или глюкарат - но въпреки това предлага по-високо ниво на бионаличност от оксидите и сулфатите.

 

Магнезиевият Малат също предлага предимствата на ябълчната киселина, като подкрепа за производството на клетъчна енергия (Krebs Cycle) и хелацията на тежки метали като алуминий.

 

Растенията и животните разчитат на елементарен магнезий, за да улеснят стотиците жизненоважни процеси. При хората магнезият участва във всички процеси, които използват аденозин трифосфат (АТФ), който обикновено се счита за наш основен източник на енергия.

 

АТФ е като универсална енергийна молекула, която може да се прехвърля между различни видове клетки и се произвежда чрез процеси като гликолиза . Мислете за това като за суров нефт, който се превръща в керосин, бензин или дори моторно гориво в зависимост от типа  носител, в който се използва.

 

Магнезият има уникалната способност да образува съединения, известни като хелати, които са определени видове органични молекули, направени от централизирани метални съединения. Магнезият е в състояние да образува ATФ хелати, които му позволяват ефективно да пренася вътреклетъчната енергия в нашето тяло.

 

Като се има предвид кои магнезиеви добавки могат да ви донесат най-голяма полза, често е най-добре да се помисли с кой тип молекула магнезият е комбиниран. В този случай е доказано, че ябълчената киселина предлага няколко забележителни ползи за здравето - по-специално за намаляване на болката и производство на енергия.

 

Ползите от различните видове магнезий могат да се видят в съединенията, с които е свързан, като ябълчената киселина (магнезиевия малат). Въпреки че тези съединения осигуряват елементарен магнезий, те също така доставят допълнителни съединения, които осигуряват различни ползи освен магнезия.

 

Имайки това предвид, най-добре е да разгледаме ползите от магнезиевия малат, като до голяма степен това се приписва на ябълчената киселина.

 

 

Купете с отстъпка от тук !

 

* Намалява болката, свързана с фибромиалгия :

Фибромиалгията е сложно заболяване, което понякога причинява изтощаващи болки. Симптомите често идват и си отиват с малка предсказуемост.

Причините за фибромиалгия понастоящем не са добре проучени и в момента няма одобрено лечение за нея. Няколко проучвания за лечение на фибромиалгия откриха забележителна връзка между използването на съединения като ябълчена киселина за намаляване на болката от фибромиалгия.

 

Едно такова проучване, направено през 1995 г., установи, че сред 24 пациенти, страдащи от фибромиалгия, всички от които получават съединение на ябълчена киселина, забелязват значително намаляване на болката. Това проучване използва 200 mg ябълчена киселина + 50 mg магнезиево съединение, което се прилага първоначално за период от два месеца. Втора фаза на това проучване включва участниците да увеличават дозата на всеки 3–5 дни до постигане на желаните ефекти за намаляване на болката.

 

По време на първото изпитване с фиксирана доза е имало малък ефект, наблюдаван от лечението с ябълчена киселина + магнезий. Въпреки това, когато пациентите увеличават дозата си и получават лечение за по-дълъг период от време, има значително намаляване на всички симптоми, свързани с болката.

 

В допълнение към ползите от ябълчената киселина е показано, че елементарният магнезий е индикатор за понижени нива на С-реактивен протеин - вид универсален биомаркер за възпаление. Счита се, че фибромиалгията е повлияна изцяло от възпалението. Корелацията на магнезия с С-реактивния протеин може да предложи по-нататъшен поглед върху ползата от магнезиевите съединения за намаляване на фибромиалгията.

 

* Жизнено важен за производството на клетъчна енергия

През 1953 г. мъж на име Ханс Кребс получава Нобелова награда за описанието на биологичен процес в тялото, отговорен за производството на клетъчна енергия. Този процес е известен като цикълът на Кребс . Този процес включва много и различни ензими и посреднически метаболити, но в крайна сметка функционира за използване на АТФ. Този процес се счита за един от най-фундаменталните клетъчни процеси в аеробните форми на живот. В по-късните етапи на цикъла на Кребс ензим, наречен Фумараза, действа върху молекулата на Фумарат, за да го трансформира в йонизирана ябълчена киселина (малат). Този етап директно предхожда образуването на никотинамид-аденин динуклеотид (NAD +), което води директно до използване на енергия от митохондриите.

 

Ябълчената киселина присъства в много естествени храни като ябълки и портокали. Това съединение съществува като нейонизирана форма и трябва да претърпи трансформация в цикъла на Кребс, преди да може да бъде полезно при производството и използването на АТФ.

 

Йонизираната ябълчена киселина като тази, която се намира в добавките с магнезиев малат, може би предлага на човешкото тяло по-ефикасен посредник, който да се използва в последните етапи на цикъла на Кребс. Това е ефективен начин за лечение на симптоми на хронична умора и повишаване на общите нива на енергия. 

 

* Алуминиев детоксинг / хелация

Алуминият е потенциално опасно съединение, което все повече се свързва с много неврологични разстройства като болестта на Алцхаймер. Специфичното действие на алуминия в нервните тъкани не е напълно известно, но има достатъчно доказателства, които да предполагат причинно-следствена връзка. Няколко проучвания показват способността на карбоксилни киселини като ябълчена киселина, лимонена киселина и тауринова киселина да предлагат алуминиево хелиране, което води до намаляване на общата токсичност на алуминия.

 

Алуминият и магнезият са два метала. Алуминият е способен да се свързва със съединения като лимонена и ябълчена киселина по същия начин, по който и магнезият.

 

 

Когато консумирате храни с високо съдържание на тези видове естествени киселини, изследванията показват  по-ниско присъствие на алуминий. Този вид ефект е проучен до голяма степен само върху животни, въпреки че има някои съобщения за подобни ефекти, които се отбелязват при неконтролирани изпитания върху хора.

 

Токсичността на алуминия, произтичаща от ваксинация, е много дискутирана тема през последните години. Макар че се фокусира много върху ефикасността на ваксините като цяло, мнозина твърдят, че консервантите, използвани във ваксините, също могат да имат вредни токсични ефекти. Адюванти като алуминий търпят критика за добавяне на несвързан токсичен товар към ваксинирания.

 

В проучване на животни в Нова Зеландия, изследователи откриха, че съединения като ябълчена киселина са в състояние да намалят количеството на тези видове алуминиеви съединения, присъстващи в кръвния поток след инжектиране. Макар и обещаващо, това проучване е проведено с нива на алуминий, които вероятно са далеч над тези, открити в практическите приложения.

 

* Магнезиев малат срещу цитрат

В света на химията, когато се комбинират кисели и алкални (основни) съединения, те често образуват неутрално съединение, посочено като сол. Ябълчената киселина и лимонената киселина са молекули, съдържащи водородни йони, което ефективно ги класифицира като киселини. Елементарният магнезий се счита за алкалоземен метал и естествено се намира в сребристо метална форма. Това се счита за неорганична форма на магнезия и не е лесно достъпна за организма. Създаването на магнезиеви соли като цитрати или малати превръща елементарния магнезий в органичен магнезий, който може да бъде ефективно използван от нашите тела.

 

Сравняването на магнезиев цитрат с магнезиев малат сравнява разликите между ябълчената и лимонената киселина по отношение на техния ефект върху абсорбцията и използването на магнезий в нашето тяло. Тези видове магнезий осигуряват действието на съответните им киселини (ябълчена и лимонена), когато се консумират и се сравняват ефективно в това отношение.

 

Например, малатът е неразделен компонент за производството на АТФ (клетъчна енергия), а ябълчената киселина се счита за предоставяща тази полза. Има много малко изследвания за разликите в ефикасността на различните видове магнезий. Ограничени изследвания показват, че хелатите като магнезиев глицинат са най-ефективни при остра краткосрочна доза, докато магнезиевият цитрат осигурява по-добра абсорбция в дългосрочен план.

 

Магнезиев цитрат и Малат са доказали способността да се използват по-добре от организма в сравнение с форми като оксид и хлорид.Важно внимание, което трябва да се обърне при сравняването на магнезиев малат с цитрат, е в съответните им количества магнезий. Всеки от тези видове магнезий съдържа съединения в допълнение към магнезия и посоченото количество на етикета отчита общото количество киселина и магнезий, а не винаги магнезият.

 

За да разберете този тип разлика, трябва да изчислите елементарното тегло на магнезия за всеки тип. Това става чрез изваждане на молекулното тегло на магнезия от молекулното тегло на специфичния тип магнезий, след което се изчислява общият процент, като се използва тази цифра. Формулата за такова изчисление е следната:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Използвайки тази формула, следните проценти на елементарен магнезий могат да бъдат изчислени като 15,54% елементарен магнезий за магнезиев малат и 11,39% елементарен магнезий за магнезиев цитрат. Това разкрива приблизително 4% по-голямо количество елементарен магнезий, открит в магнезиевия малат, отколкото в магнезиевия цитрат.

 

Понастоящем няма достатъчно изследвания, за да се посочат категорично различията в бионаличността между двата типа.

 

В обобщение, магнезиевият малат предлага приблизително 4% повече елементарен магнезий от магнезиевия цитрат, а неговите ползи обикновено се разглеждат в контекста на компонента на ябълчената киселина.

 

* Потенциални странични ефекти

Като цяло магнезиевите добавки имат много малко странични ефекти. Има данни за някои спрейове и масла, които се прилагат локално, като причиняват обриви или сърбеж, въпреки че не са приложими за орално прилагани форми като магнезиев малат. Един страничен ефект, типичен за всички магнезиеви добавки, е стомашно-чревния стрес.

 

Човешкото тяло има определено ниво на магнезиева хомеостаза, която се опитва да поддържа и когато присъства твърде много магнезий, той сигнализира за отделянето на излишни количества. Това обикновено води до разхлабени или воднисти изпражнения и диария в случаите на огромна свръх консумация.

 

Магнезиевият малат предлага по-силно усвоена форма на магнезий - което означава, че вашите тъкани, органи и клетки могат да получават повече магнезий, отколкото когато приемате други видове като магнезиев оксид или карбонат. Много магнезиеви добавки с по-ниска абсорбция могат да причинят стомашно-чревен стрес като диария, много преди тялото ви да успее да абсорбира терапевтично количество. В повечето случаи тези странични ефекти не се считат за сериозни и често се разглеждат като лесен начин за тестване.

 

 

Източници:

 

 

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22364157

 1. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15930481

 2. https://en.wikipedia.org/wiki/Adenosine_triphosphate#Glycolysis

 3. http://journals.sagepub.com/doi/pdf/10.1177/000456329102800103

 4. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/8587088

 5. http://agris.fao.org/agris-search/search.do?recordID=US201301762139

 6. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15930481

 7. https://en.wikipedia.org/wiki/Citric_acid_cycle

 8. https://simple.wikipedia.org/wiki/Krebs_cycle#/media/File:Citric_acid_cycle_with_aconitate_2.svg

 9. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3056430/

 10. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/2051716

 11. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3588526

 12. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3391623

 13. http://hsionline.com/2003/06/25/aluminum-chelation/

 14. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14596323

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
  Все още няма коментари