Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN
Начало Витамини Мултиплекс Витамини и минерали А-Я | Multiplex A-Z | Vitaworld® , 100 таблетки

Мултиплекс Витамини и минерали А-Я | Multiplex A-Z | Vitaworld® , 100 таблетки

Цена: 26.90лв.
  • Оценка: (0)

Осигурява важни витамини и минерали за организма.

 

· Балансирана витаминна формула;

· С 24 активни съставки;

· Съдържа всички важни минерали и микроелементи.

 

Важни витамини и минерали:

 

Multiplex A-Z съдържа комбинация от най-важните витамини, микроелементи и минерали, от които човешкото тяло се нуждае за жизнените си функции.

 

Ежедневният прием на различни витамини също е изключително важен за всички системи, функциониращи в тялото ни, включително кожата, костите и зъбите.

 

Multiplex A-Z включва всички мастно- и водноразтворими витамини, необходими за тялото ни, както и множество активни съставки като минерали и микроелементи, които подпомагат ефекта на витамините и също са от важно значение за функциите на тялото.

 

Добави в желани
- +

Бърза поръчка без регистрация

Само попълнете 1 поле
Ние ще се свържем с вас в рамките на работния ден.

Индивидуалната нужда от витамини не е еднаква за всички и зависи от физическата характеристика, здравето, напрежението и стреса, на които сме подложени в ежедневието. Предвид на това, че съдържанието на витамини в много храни е с ниски стойности, недостигът на определени витамини може да повлияе отрицателно на много телесни функции, което да доведе след себе си до сериозни последици за здравето. Multiplex A-Z на Vitaworld® ще допринесе за покриване на индивидуалните дневни нужди от прием на най-важните витамини, минерали и микроелементи.

 

Витамините – какво представляват, роля и видове:

 

Витамините са органични съединения, които приемаме предимно чрез храната. Те сами по себе си не са източник на енергия за клетките, но са от съществено значение за метаболитните процеси на протеините, въглехидратите и минералите, които тялото ни преобразува в енергия.

 

Витамините се разделят на две групи: мастноразтворими – A, D, E, K, и водоразтворими - всички витамини от група В и витамин С.

 

Разликата между тях е, че мастноразтворимите витамини се складират в мастната тъкан на организма, а водоразтворимите се включват директно в

кръвообращението и отделителната система, чрез която се извеждат извън тялото.

 

Минерали – какво представляват, роля и видове:

 

Минералите са неорганични елементи и са също толкова важни за тялото ни, колкото и витамините. Всички минерали в тялото ни се намират в най-проста химична форма. За разлика от витамините, минералите не мога да се създадат в изкуствена среда.

 

Минералите се делят на макро- и микроелементи. Макроелементите присъстват в тялото ни в големи количества и изискването за минимален дневен прием при тях е поне 100 mg. Това са натрий, калий, фосфор, хлор, калций, магнезий и сяра.

 

Микроелементите са минералите, които се съдържат в тялото ни в малки количества и дневните изисквания за прием от тях са под 100 mg. Тези микроелементи са есенциални за човешкото здраве - селен, флуор, йод, хром, манган, желязо, цинк и мед.

 

Действие на съставките:

 

· Витамин А (Ретинол)

Укрепва имунната система, стимулира растежа и развитието на организма. Поддържа здравето на кожата и дихателните органи. Спомага за правилното функциониране на ретината и роговицата на окото.

Активно участва в метаболитните процеси на протеини, въглехидрати и мазнини. Липсата на витамин А води до забавяне на растежа и развитието, загуба на тегло, сухота на кожата и пигментация.

· Витамин В1 (тиамин)

Необходим за нормален липиден и въглехидратен метаболизъм, преобразува хранителните вещества в енергия. Подпомага нормалното функциониране на нервната система и мускулите, но най-вече сърцето.

При недостиг на този витамин настъпват смущения в дейността на нервната система и изменения в сърдечно-съдовата система.

· Витамин В2 (рибофлавин)

Представлява коензим на много жизненоважни ензими, но участва и в синтеза на коензимните форми на витамин В6. Изпълнява много важна роля в синтеза на хемоглобин. Действа благоприятно върху зрителната система, подпомага защитата на кожата и лигавицата от вредното въздействие на ултравиолетовите лъчи.

Дефицитът на този витамин настъпва рядко, но ако има такъв, той води до изменения в лигавицата на устната кухина, възпаления на кожата и очите.

· Витамин В3 (ниацин)

Участва в поддържането на състоянието на кожата, сърдечно-съдовата система, ставите и мозъка. Понижава нивата на „лошия“ LDL-холестерол и повишава тези на „добрия“ HDL-холестерол. Намалява натрупването на липиди в черния дроб.

· Витамин В5 (пантотенова киселина)

Участва в синтезирането на полови хормони, както и тези, свързани със стреса. Тялото се нуждае от витамин В5 за синтеза на коензим А, който превръща храната в мастни киселини или холестерол.

· Витамин В6 (пиридоксин)

Физиологичното му значение е изключително голямо, тъй като участва в над 100 ензимни реакции, повечето от които са свързани с белтъчната обмяна. Участва в образуването на еритроцитите и хемоглобина.

· Витамин В7 (биотин)

Също изпълнява много функции в тялото, нужен е за синтеза на колаген и участва активно в преноса на СО2. Биотинът е необходим за нормалната функция на нервната система и чревната микрофлора. Важен е за здравето на косата, ноктите и кожата. Има способността да спомага за намаляването на нивата на глюкозата в кръвта.

· Витамин В9 (фолиева киселина)

Играе критична роля в правилното функциониране на мозъчната дейност, усвояването на други витамини от група В и хранителните вещества. Има изключително важна роля за нормалното протичане на бременността. От огромно значение е за синтеза на ДНК и РНК, което определя и основната ѝ роля в процесите на растеж, развитие и репродукция на всички клетки в организма, особено на еритроцитите.

Дефицитът на фолиева киселина може да доведе до развитието на мегалобластна анемия.

· Витамин В12 (кобаламин)

Играе ключова роля в регенерацията на костния мозък, спомага за подобряване на симптомите на депресия, като участва в производството на серотонин и други невротрасмитери. Витамин В12 е важен за нормалното функциониране на сърдечно-съдовата система.

· Витамин С

Най-важният антиоксидант в организма. Укрепва имунната система, подпомага абсорбцията на желязо, калций и фосфор. Важен е за растежа на клетките и съединителната тъкан. Участва в образуването на колаген.

· Витамин D3

Витамин D3 (холекалциферол) е форма на витамин D, който се произвежда от кожата, когато е изложена на ултравиолетова светлина. Слънцезащитните кремове обаче препятстват образуването му и това води до дефицитни състояния на витамин D3. Витамин D3 спомага за регулиране количеството на калций в организма. Липсата на този витамин може да доведе до костни деформации като рахит при деца и болка в костите, причинена от състояние, наречено остеомалация при възрастни.

· Витамин Е

Силен антиоксидант, участва в предпазването на клетките от окисление. Витамин Е подобрява имунитета и намалява риска за развитие на коронарна болест на сърцето. Жизнено необходим е за образуването на еритроцитите.

Липсата му води до нарушения на въглехидратната обмяна.

· Витамин К1

Има активна роля в процеса на кръвосъсирване чрез синтез на протромбин, като предпазва организма от развитието на вътрешни кръвоизливи. Заздравява костите и осигурява правилното функциониране на бъбреците.

· Калций

Това е минералът с най-високо съдържание в организма. Голяма част от него е необходим за изграждането на костната система и зъбите. Малка част от калция се разпределя във вътреклетъчните и извънклетъчните течности, където спомага за реализирането на различни метаболитни процеси. За доброто усвояване на калция от организма е необходимо наличието на витамин D, витамин К, фосфор, натрий и магнезий.

· Магнезий

Магнезият участва в над 300 ензимни реакции. Заедно с калция, фосфора, витамин D и витамин К, изгражда и поддържа костната структура. Участва в регулирането на сърдечния ритъм, нормализира стойностите на артериалното кръвно налягане, стимулира правилното функциониране на мускулите и нервите.

· Желязо

Необходим за образуването на червените кръвни клетки и някои ензими. Участва в метаболизма на протеините. Подпомага правилното усвояване на всички витамини от група В.

· Цинк

Регулира и засилва функциите на имунната система. Подпомага възстановяването на епидермиса след наранявания и кожни заболявания. Участва в регулацията на генната експресия.

· Йод

Основната му функция е свързана с производството на тиреоидни хормони от щитовидната жлеза. Подпомага функционирането на нервната и мускулната системи.

· Хром

Участва в поддържането на здравословни нива на кръвната захар.

· Манган

Катализатор е на различни ензимни процеси. Спомага за образуването на костите, съединителната и нервната тъкани. От съществено значение е за производството на колаген и усвояването на витамини А, С и В1.

· Мед

Компонент е на много ензими, неутрализиращи свободните радикали. Заедно с желязото участва в образуването на хемоглобина. Необходим е за

синтеза на колаген и еластин. Важен е за репродуктивната, имунната и сърдечно-съдовата системи.

· Селен

Допринася за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Компонент в антиоксидантните ензими.

· Молибден

Молибденът се концентрира главно в черния дроб, бъбреците, надбъбречните жлези и костите. Този минерал е част от редица ензими, включително сулфит оксидаза – участва в обмяната на съдържащи сяра аминокиселини, ксантин оксидаза – участва в окисляването на пурини и пиримидин, както и в производството на пикочна киселина.

· Силиций

Без него не могат да се усвоят от организма много други минерали. Подпомага добрата подвижност на ставите чрез участието му в синтеза на колаген. Подпомага усвояването на калций от тялото, укрепва стените на кръвоносните съдове, както и мускулната тъкан. Засилва имунната защита на организма.

 

Съставки: (в 1 табл.) дн. доза

Витамин А  800 µg 800 µg
ВитаминВ1 1.4 mg 1.4 mg
Витамин В2  1.6 mg 1.6 mg
Витамин В6  2 mg 2 mg
Витамин В12 1 µg 1 µg
Витамин С  100 mg 100 mg
Витамин D3 5 µg 5 µg
Витамин Е  10 mg 10 mg
Витамин К  30 µg 30 µg
Биотин  150 µg  150 µg
Фолиева киселина 200 µg 200 µg
Ниацин 18 mg 18 mg
Пантотенова киселина 6 mg 6 mg
Калций  162 mg 162 mg
Магнезий 100 mg 100 mg
Желязо 4 mg 4 mg
Цинк 5 mg 5 mg
Йод 100 µg 100 µg
Хром 60 µg 60 µg
Манган 1 mg  1 mg
Мед  1 mg  1 mg
Селен 30 µg 30 µg
Молибден  25 µg  25 µg
Силиций 2 µg 2 µg

 

Калциев карбонат, магнезиев оксид, витамин С, оризово нишесте, целулоза, хидроксипропилметил целулоза, цинков оксид, железен фумарат дихидрат, витамин Е, царевично нишесте, силициев диоксид, магнезиев стеарат, никотинамид, силициев диоксид, манганов (II) глюконат дихидрат, меден (II) глюконат, калциев D-пантотенат, витамин А (ацетат) с желатин и захароза, витамин D3 с растително масло, гума арабика, витамин В6 (хидрохлорид), витамин В1 (хидрохлорид), витамин В2, силициев диоксид, витамин В12 с манитол, витамин К1 с глюкозен сироп, хром III-хлорид 6 хидрат, фолиева киселина, биотин, калиев йодид, натриев селенат, натриев молибдат дихидрат, талк, железни оксиди за цвят.

 

Не съдържа: глутен, лактоза, ГМО, изкуствени аромати. Подходящо за вегани.

Приложение: Допринася за поддържане на нормалното функциониране на организма.

Забележка: Да не се използва като заместител на разнообразното хранене. Да не се превишава препоръчителната дневна доза.

Препоръчителна дневна доза за прием от продукта: За възрастни над 18 г.: По 1 таблетка дневно.

Съхранение: На хладно и сухо място, недостъпно за деца, при температура до 25°C!

Годност и партида: Маркирани на опаковката.

Производител: Vita-World GmbH, Германия