Валута
BGN
  • USD
  • EUR
  • BGN

Намери продукти по

Цена

3лв. - 64лв.
НачалоМарки

Mastiha

Филтри
Mastiha

Mastiha

Славата на мастихата от остров Хиос

Мастихата от остров Хиос е известна като ефективна съставка при лечение на стомашни болки, стомашни разстройства, храносмилателни проблеми, гастралгия и стомашни язви от древни времена. Медицински рецепти от Древността и Средновековието, написани от лекари и ботаници, я препоръчват като надеждно средство за разстройства на стомашно-чревната система.

Според последните клинични проучвания, Chios mastiha има доказано действие срещу Helicobacter pylori, допринася положително за предотвратяване и лечение на симптомите на болестта на Крон и представлява най-естественият начин за облекчаване на пептични язви.

Мастихата от Хиос от столетия се използва като лечебно средство в Гърция, но днес тя е призната и от Европейска агенция за лекарства (ЕМА) като официално лекарствено средство от растителен произход. Според ЕМА мастихата е ефективно лекарство при следните неразположения: стомашно чревни заболявания и наранявания, както и при възпаления на кожата. Нейният  химичен състав все още се изследва, като вече са открити над 70 химични вещества с лечебни свойства.

 

Свойства и полезност

  • Антимикробна активност на есенциалното масло от мастиха

Научните доказателства потвърждават благоприятното действие на мастиха при заболявания на стомашно-чревната система, приноса й за устната хигиена, значителното й антимикробно и противовъзпалително действие, както и факта, че тя представлява естествен антиоксидант. Освен това мастихата от Хиос допринася за заздравяването на рани и регенерацията на кожата.

Заключенията от тези проучвания потвърждават важната антимикробна и противогъбична активност на мастихата, което насърчава използването й като компонент на фармацевтични и други продукти за защита и грижа.

  • Мастиха за орална хигиена и стоматологични изследвания

Според Херодот и Диоскорид хиоската мастиха е полезна за оралната хигиена, факт, който без съмнение се дължи на нейното антимикробно действие срещу много орални патогени.

Многобройни опити са показали връзката между Chios Mastiha и антиплаковите ефекти, хроничния пародонтит, превенцията на кариеси,  премахването на неприятна миризма в устата, гингивит и заболявания на венците, както и други състояния.

  • Мастиха за храносмилателната система

Използвана от Древността, мастихата от Хиос е добре известна със своите лечебни ефекти върху стомашно-чревната система, с различни медицински приложения за състояния като диспепсия и стомашни и пептични язви. От векове тя е ценена и в арабските страни за традиционно лечение на коремна болка. 

5

продукти